“Ik haal er voldoening en een andere kijk op het leven uit.”

Algemeen medewerker Falko: ‘Ik word er heel blij van als mensen enigszins gerust naar huis gaan. Dat betekent namelijk dat ik ze een stap in de goede richting heb geholpen.’

Falko

Algemeen medewerker

Hoe ben je hier terechtgekomen?

Ik heb 16 jaar als bloemist gewerkt. Ik werkte in een bloemenwinkel die hier hoofdleverancier was. Vanaf het eerste moment dat ik bloemen bezorgde vond ik het al interessant. Ik was benieuwd wat daar allemaal gebeurde. Het was nog wel een stap om volledig de uitvaart in te gaan maar de interesse bleef. Dus werd het tijd om het te gaan zien en ervaren.

Hoe ervaar jij het werk?

Het bevalt ontzettend goed, alles is zo goed geregeld. Er zijn duidelijke richtlijnen, alles is helder en op orde. Nu ik voel dat ik helemaal op mijn plek zit wil ik meer doen en doorgroeien. Ik wil alles rond mijn functie kunnen doen, maar dat heeft nog even tijd nodig.

Wat was het mooiste moment dat je hier hebt meegemaakt?

Ik word er heel blij van als mensen enigszins gerust naar huis gaan. Dat betekent namelijk dat ik ze een stap in de goede richting heb geholpen. Natuurlijk is het niet klaar na die dag, maar ik heb wel een bijdrage kunnen leveren waardoor zij weer verder kunnen. Dan ga ik met een voldaan gevoel naar huis.

“Ik word er heel blij van als mensen enigszins gerust naar huis gaan.” 

“Ik heb een bijdrage kunnen leveren waardoor zij weer verder kunnen.”

Op welke manier is dit anders dan ander werk?

Je bent altijd met iets heel echts bezig. Met de dood leer je omgaan maar het went nooit. En dat is misschien maar goed ook. In dit werk eindig je in iemands cirkel. Je staat aan het einde en kunt niet halverwege terug, dat is best speciaal. Elke keer weer besef ik dat ik iemand aan het cremeren ben. Dat met aandacht doen vind ik heel belangrijk. Wanneer dat op automatische piloot zou gaan, moet je iets anders gaan doen.

Bij iedere stap die ik zet vraag ik me af: zou ik het zelf ook zou willen? Soms zijn bezoekers een beetje bot en kortaf, maar dat is begrijpelijk als je net iemand verloren hebt. Om iemand dan weer rustig te kunnen krijgen is fijn.

Wat betekent dit werk voor jou?

Ik haal er voldoening en een andere kijk op het leven uit. Jong en oud komen voorbij en dat laat je realiseren dat het zomaar klaar kan zijn. Het is een reminder dat je alles uit het leven moet halen. In veel huiskamers wordt er niet over gesproken. Want de dood is toch nog niet aan de orde? Maar je moet juist over de dood praten, wie weet wanneer het komt. Ik zou het fijn vinden als we dat taboe doorbreken en het bespreekbaar te maken. Ik waardeer mijn leven in ieder geval meer dan ooit.

“Ik haal er voldoening en een andere kijk op het leven uit.”

“Het is een reminder dat je alles uit het leven moet halen. Ik waardeer mijn leven in ieder geval meer dan ooit.”